Op dinsdag 29 mei 2018 was het zover: de boeklancering van het boek Fit Vega(n) Food, gemaakt door Nanneke Schreurs (teksten en recepten) en José van Riele (fotografie), uitgegeven door Kosmos Uitgevers. En als je denkt, die eerste naam komt me bekend voor, dan kan dat kloppen. Ik ontmoette haar namelijk twee maanden geleden al, tijdens de opening van een vegan hotspot in Gouda. Ze was daar één van de gastsprekers, vertelde toen al vol enthousiasme over haar groei en ontwikkeling in de vegan wereld en het boek waar ze mee bezig was. Dit boek dus!

 

Nanneke Schreurs is personal trainer, yogadocente, voedingsdeskundige en orthomoleculaire therapeut. Naast haar eigen boeken schreef ze ook teksten en recepten voor de Killerbody-boeken van Fajah Lourens, het boek ‘Gezonder met Viv’ van Vivian Reijs en de boeken van ‘Mom in balance’. In 2015 opende zij de Optimal Health Studio in Mijdrecht. Een personal training- en (hot)yogastudio waar mensen ook terechtkunnen voor massage, beautybehandelingen, voedingsadvies, versgeperste sappen en gezonde (meeneem)maaltijden.

 

En vanaf nu dus ook eigenaar van haar gloednieuwe boek ‘Fit Vegan Food’. Dat mocht gevierd worden! En wel met een vegan lunch in haar Optimal Health Studio, waarbij collega’s, pers en bloggers (waaronder ik) voor uitgenodigd waren.

Optimal Health Studio

Optimal Health Studio - lounge

 

 

 

 

 

 

Optimal Health Studio, Mijdrecht

 

| BOEKLANCERING  – BOEK FIT VEGA(N) FOOD |

 

De studio ligt op een industrieterrein. Direct bij binnenkomst werd een heerlijk vers sapje aangeboden. Na een rondleiding die collega Roxanne mij spontaan aanbood, ging Nanneke van start. Met José naast haar, vertelde ze hoe haar interesse in veganisme is ontstaan. Een mooi verhaal waarin ik mij herken. De gedachte kwam namelijk bij haar op waarom ze überhaupt nog vlees zou eten, als ze niet kon aanzien dat dieren geslacht worden. Na een testperiode van 20 dagen geheel plantaardig eten, alsook vele documentaires hierover te kijken, besloot ze dat er geen weg meer terug was. Dit werd haar nieuwe lifestyle. Heel herkenbaar!

Boeklancering Fit Vega(n) Food

Ontvangst door schrijfster Nanneke Schreurs (rechts) & fotografe José van Riele (links).

 

Geleidelijk kwam de vraag in haar op hoe veganistische sporters dit dan doen? Hoe kunnen die tóch zo geweldig presteren, zonder dierlijke eiwitten te nemen. Ook miste Nanneke, ondanks vele boeken hierover te hebben gelezen, voldoende uitleg over hoe je kunt zorgen dat je voeding alle benodigde voedingsstoffen bevat wanneer je geen vlees, vis, gevogelte, eieren of zuivel wilt eten. Hoe kom je dan aan al je voedingsstoffen? En welke combinaties in voeding moet je maken om de beste prestaties te leveren (op welk niveau dan ook)? En hoe loop je geen tekorten op? Zelf had ze concreet de voordelen van het veganisme al ondervonden. Maar met bovenstaande vragen in haar hoofd en de drang om dit plantaardige woord te verspreiden, was het idee om dit boek te gaan schrijven geboren.

 

Lunch Fit Vega(n) Food

Sweets Fit Vega(n) Food

 

 

 

 

 

 

 

 

Lunch Fit Vega(n) Food

 

 

Na dit mooie ontvangst werd iedereen uitgenodigd om lekker te gaan lunchen en dat liet ik mij geen twee keer zeggen. Want wat zag het er lekker, kleurrijk en uitnodigend uit! Zo genoot ik van een bloemkool currysoep, ‘regenboog’ hummus op zadencrackers, pizza van pompoendeeg, gevulde rijstvellen met tahinsaus en last but not least heerlijke zoetigheden zoals de kokosknaller. En het mooie is, alle gerechten die werden geserveerd staan ook beschreven in het boek. Nou, ik weet wat ik binnenkort ga maken!

 

betrapt…

 

Na de lunch werd Janneke van der Meulen uitgenodigd om te vertellen waarom ook zij aanwezig was vandaag. En als je nou denkt: hé die naam komt mij óók bekend voor, ook dát kan kloppen. Zij was namelijk ook gastspreker op dat hotspot event twee maanden geleden in Gouda. Vandaag vertelde zij in het kort wat haar bijdrage is geweest aan het boek Fit Vega(n) Food en ook welk boek zij zelf heeft geschreven.

Janneke vroeg mij tijdens deze lunch of dat ik haar boek Eet Win-Win nu al heb gelezen sinds de vorige keer dat wij elkaar ontmoet hebben. En tot mijn schaamte moest ik aangeven dat ik dat nog niet heb gedaan. What a shame, want het staat wel heel hoog op mijn lijstje. Om de koe daarom direct bij de horens te vatten (is dat vegan? 😉) heb ik het boek bij haar gekocht, ze schreef er iets liefs in en ik kan niet wachten om erin te duiken.

vega  vs. vegan

 

En dan waar het allemaal om draaide, het boek! Misschien vraag je je af waarom er is gekozen voor de naam Vega(n) in plaats van Vegan. De overweging hiervoor is geweest dat het boek op deze manier een grotere doelgroep bereikt en de vegetarische lezer (en hopelijk ook de omnivoor) geïnspireerd raakt om geheel plantaardig (en dus vegan) te gaan eten. Zonder daarbij het gevoel te hebben dat de keuze zwart/wit is en je het gevoel hebt iets te moeten missen.

De basis van het boek is daarom veganistisch en dus volledig plantaardig, maar wel uit te breiden naar wens. En laat dat nou precies aansluiten bij de insteek van mijn website. Uiteindelijk gaat het erom dat je geïnspireerd raakt over de mogelijkheden van plantaardige voeding en je daar je weg in vindt. En voor de één gaat dat nu eenmaal makkelijker wanneer er voorbeelden staan beschreven over hoe plantaardig (deels) in te voeren in je huidige voedingspatroon.

Salted Caramel - Chocolate BarPlantaardige Salted Caramel- Chocolate Bars

surprise, surprise

 

Na afloop werden we allemaal verrast met een prachtige goodiebag. En tot mijn grote verrassing zat hier ook nog eens het boek Fit Vega(n) Food in! Fantastisch. Het inkijkexemplaar beloofde al heel veel goeds, maar om het nu zelf direct in huis te mogen hebben, is super. Ik kon niet wachten om ermee aan de slag te gaan, te genieten van de mooie vormgeving en foto’s en mij te verdiepen in de achtergrondinformatie die erin staat.

Boek Fit Vega(n) Food

 

| REVIEW |

 

Eenmaal thuis ben ik er direct ingedoken om jullie hierover te kunnen vertellen. Het meest grappige vind ik nog steeds dat ik dus echt never nooit een lezer ben geweest. Familie en vrienden kunnen dit volmondig bevestigen. En sinds dat ik het veganisme heb ontdekt (nou ja, ik heb het niet ontdekt, maar je begrijpt hopelijk wat ik bedoel), lees ik meer dan ik ooit heb gedaan. Het is zo’n boeiend en interessant onderwerp en zo fascinerend wat het met je gezondheid, het dierenwelzijn en de wereld kan doen. Maar dat terzijde.

 

de vormgeving nodigt uit tot lezen

 

Wat direct opvalt aan het boek, zoals ik al eerder aangaf, is de vormgeving en de opbouw. Het kleurgebruik, de foto’s en opmaak nodigt uit tot lezen van de inhoud. In het boek worden diverse aspecten van de plantaardige voeding belicht, afgewisseld met achtergrond informatie over macro- en micronutriënten (je weet wel, zoals eiwit, vet en ook ijzer, B12 (!) enz.). En omdat dit boek is geschreven voor een fitte en vegan lifestyle (vandaar de naam 😉) komen ook diverse sporters aan het woord. Zo is dit boek met medewerking van Vivian Reijs, Leontien van Moorsel, Nicolien Sauerbrei en Janneke van der Meulen tot stand gekomen.

En dan, last but not least: de recepten, inclusief voedingswaarden! Prachtig vastgelegd, geen ellenlange ingrediëntenlijsten of lastig vindbare producten. Sterker nog, ik zou nú direct mijn voorraadkast in kunnen duiken en zo een aantal recepten kunnen maken. En dat ga ik ook zéker doen binnenkort!

Bij het lezen en zien van de recepten loopt het water mij in de mond. De ingrediënten zijn herkenbaar en de schrijfster laat zien dat door gebruik van enkel volwaardige basis ingrediënten er gerechten kunnen worden gecreëerd die er fantastisch uitzien alsook heerlijk moeten smaken. Er staan tips beschreven bij de recepten over hoe te variëren in ingrediënten en ook denkt ze aan de niet-vegans en vega’s door alternatieven te bieden.

 

een boek vol plantaardige inspiratie 🌿

 

Kortom: Het boek Fit Vega(n) Food is bedoeld om te laten zien hoe je kunt zorgen dat je voeding de benodigde voedingsstoffen bevat, gebaseerd op groente, fruit, noten, zaden, pitten, granen, zeewier en peulvruchten. Een boek dat makkelijk wegleest en dat zéker aan te raden is als jij concrete handvatten zoekt tijdens de overstap naar een gezond, volwaardig en lekker plantaardig voedingspatroon.

 

| EN DAN NU HET GEWELDIGE NIEUWS… 🎉🎉|

 

Jij kan dit boek Fit Vega(n) Food winnen!!  🎉🎉 Wat moet je doen? Heel simpel! :

En thats’s it ! De winnaar wordt 07 juni bekend gemaakt. Tot die tijd kan jij meedoen. Succes!

 

🖤

 

En heb je niet gewonnen, maar ben je wél geïnteresseerd geraakt in het boek? Geen probleem. Het is namelijk as we speak te koop in de winkels en bij de Optimal Health Studio, voor slechts €20,-. Mocht je meer willen weten over de studio, klik dan hier. Zelf vind ik het onwijs jammer dat ik niet in de buurt woon van deze prachtige studio, anders had je mij hier vaak rond zien hangen voor een mooie work-out, persoonlijk advies en een heerlijk vegan hapje en drankje.

 

Optimal Health Studio – Industrieweg 38 d, 3641 RM Mijdrecht.

Openingstijden (op afspraak)
maandag – vrijdag: 8:00 tot 21:00
zaterdag: 9:00 tot 13:00
zondag: gesloten

 

Enjoy 🖤

 

Tip: Ben jij enthousiast geworden over vegan food en wil je graag weten hoe je stap voor stap een plantaardig voedingspatroon kan doorvoeren, lees dan vooral eens deze blog: Plantaardige lifestyle doorvoeren.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Fit Vega(n) Food
Author Rating
51star1star1star1star1star