Eieren, bijna in elk recept staat dat je ze nodig hebt. In zowel zoete als hartige gerechten. Want in een cake hoor je toch zeker iets toe te voegen wat zorgt voor die luchtige substantie. Of wat dacht je van een quiche, eieren zorgen voor de binding. En dit is ook altijd het geval geweest bij sauzen. Tsja, dat kan je nu eenmaal allemaal niet meer eten als vegan. Of toch wél?

Jazeker, dit alles is te vervangen door een ander plantaardig alternatief, zonder dat je merkt dat het gerecht verandert. Klein wondertje toch? Lees daarom snel mee om te zien welke vervangingen je kunt gebruiken voor welke gerechten. Eitje toch 🍳?

| Positive vibes please |

 

Ik zal niet al te grote gruwel verhalen ophangen over waarom je wel of geen ei meer zou moeten eten, dit omdat ik de positieve vibe wil laten overheersen. Maar omdat het wél heel fijn is om te weten wat de overtuiging is die erachter schuilgaat, zal ik je hieronder kort uitleggen waar het schrappen van ei vandaan komt. En wanneer je nog wél voor eieren kiest, dan heb je gekozen voor een vegetarisch voedingspatroon in plaats van veganistisch. En dat is zéker ook al een mooie stap! Mocht je de volgende info niet interessant vinden of té nieuwsgierig zijn naar de tabel met alternatieven, scroll dan gerust snel door naar beneden 😉.

 

| Waarom geen ei meer? |

 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ervoor kiest om minder of wellicht helemaal geen eieren meer te eten. Zo kan je je er gewoonweg lekkerder bij voelen, of misschien verdraagt je lichaam het niet zo goed. Wie weet lust je geen ei óf eet je het vanwege dieet technische redenen niet meer. Je kunt het ook links laten liggen vanwege het dierenwelzijn. De wellicht meest lastig te begrijpen reden voor ‘buitenstaanders’. Hierover krijg ik dan ook veel vragen, en dat begrijp ik heel goed. Het reilen en zeilen in de eier-industrie is bij velen nog onbekend, dus hieronder een klein stukje achtergrond informatie hierover.

 

| Fact time |

 

Leghennen zorgen voor onze eitjes. Van die hennen hebben we er dus veel nodig. Die moeten eerst worden gefokt. Omdat er tijdens de fok zowel vrouwtjes 🐓(oftewel hennen, dus nodig) als mannetjes 🐔(oftewel haantjes, dus overbodig) uit de eieren komen, worden de haantjes direct gedood. Oh en dit gaat er niet diervriendelijk (ook zo’n woord waar we lang bij stil kunnen staan) aan toe. Voor de productie van eieren worden er hierdoor elk jaar miljarden kuikentjes gedood, doordat ze een ongewenst bijproduct zijn. Alleen al in Nederland gaat het om 45 miljoen kuikens per jaar. Daarbij verblijven de hennen die wel blijven leven in kooien en worden ze tot het uiterst gedreven om zoveel mogelijk eieren in korte tijd te leggen. Kies je voor biologische eieren dan zitten de hennen niet in een kooi maar met z’n allen in een overvolle schuur.  Ook de keuze voor het eten van eieren van je eventuele eigen kippen in je tuintje is niet aan te bevelen, aangezien het weghalen van de eieren zorgt voor het aanmoedigen van opnieuw produceren van eieren, een zware taak voor de kip (bron: Tijdschrift Vega Lifestyle – uitgave maart 2018).

Tot zover de achtergrond informatie over ons oh zo gewaardeerde eitje. Dit kan dus ook anders, en wel door hier niet meer aan bij te dragen en dus je eieren te gaan vervangen. Probeer het eens en wie weet ga je vaker overstag.

whatever you are, be a good one

| Waarom gebruiken we eieren in recepten ? |

Eieren kunnen verschillende functies hebben in een gerecht. Het kan namelijk dienen als:

  • smaakmaker voor het gerecht;
  • bindmiddel voor alle ingrediënten;
  • smeuïgheid;
  • rijsmiddel en dus het luchtig maken van het gerecht;
  • glansmiddel op bijvoorbeeld het deeg.

 

| Plantaardig bakken is een eitje |

Ik heb een tabel opgesteld met de vervangende plantaardige producten alsook beschreven voor welk soort gerecht je het kunt gebruiken. Rekeninghoudend met de functie die het ei heeft in je gerecht. Moet het rijzen, binden, verdikken of zorgen voor een glanslaagje? Print de tabel uit, hang ‘m op je koelkast en zo ben jij voorbereid op elke plantaardige uitdaging.

Note: wanneer een recept meer dan 2 eieren nodig heeft, kan het zijn dat de werking van het plantaardige alternatief minder goed werkt.

Plantaardige alternatieven voor ei

Ter vervanging van 1 eiFunctieVerhoudingGeschikt voor zoetGeschikt voor hartigVoorbeelden
Gebroken lijnzaad* (flaxegg)Binding/ verdikking1 el mengen met 3 el water, 5 minuten laten indikken.xxroti, cake, pannenkoeken, taart, koekjes, wafels
ChiazaadBinding/ verdikking1 el mengen met 3 el water, 10 minuten laten indikken.xxroti, cake, pannenkoeken, taart, koekjes, wafels
Appelmoes, ongezoetBinding/ verdikking50 grxcake
MaïzenaBinding/ verdikking2 el gemengd met 2 el waterxsaus
KikkererwtenmeelBinding/ verdikking3 el gemengd met 3 el waterxquiche
TomatenpureeBinding/ verdikking50 grxsaus, soep
Banaan (rijp)Binding/ verdikkinghalve, gepraktxcake, pannenkoeken
No-egg**Rijsmiddel1 tl mengen met 2 el waterxxpannenkoeken, cake
Sojamelk (of abrikozenjam i.g.v. zoete bereidingen)Glansmiddel1-2 elxxbestrijken van gerecht voorafgaand aan bakken, zoals op bladerdeeg
Baking soda & (appelcider) azijnRijsmiddel1 el baking soda en 1 el azijn mengen alvorens het toe te voegen aan de andere ingrediëntenxcake
Zijden tofu Binding/ verdikking50 gr, fijngemaakt met staafmixerxxbrownies, cake, koekjes, quiche
Bakpoeder + water + olieRijsmiddel2 el bakpoeder + 2 el water + 1 el olie (zoals zonnebloem olie)xx(hartige) cake
Pindakaas, tahin, notenpastaBinding3 elxkoekjes
Agar agar ***Binding/ geleermiddel1 el + 1 el water.
Verwarm dit samen op laag vuur en breng aan de kook. Blijf dit roeren en laat het geheel 4-5 minuutjes koken zodat de binding wordt geactiveerd. Koel het daarna een beetje af en roer door de overige ingrediënten.
xpudding, taart
Olie, zoals zonnebloemolieVochtigheid/ luchtigheid60 mlxxcake, gebak
Plantaardige yoghurt, zoals soja yoghurtSmeuïgheid/ binding/ verdikking60 mlxmuffins, cake
* Wanneer je hele zaadjes gebruikt dien je deze eerst te vermalen met een keukenmachine of staafmixer. Zaadjes zie je altijd weer terug in het eindresultaat.** Plantaardige ei is verkrijgbaar bij de supermarkt en natuurvoedingswinkel.
*** Agar agar = een plantaardig geleermiddel, verkrijgbaar bij de supermarkt, natuurvoedingswinkel en toko. Bepaalde zure ingrediënten (citroen) en enzymen (in spinazie, kiwi, mango, ananas, chocolade) breken de bindingskracht af. Kook zure ingrediënten eerst en voeg meer agar-agar toe i.g.v. de genoemde enzymrijke voeding.

 

🖤

 

Ik hoop dat je erachter bent gekomen hoe je eieren kunt gaan vervangen. Laat mij vooral weten in de comments hieronder wat je ervan vond of tag mij op Facebook , Instagram (@by_kaar) of gebruik de hashtag #by_kaar wanneer je een recept met een plantaardig ei hebt gemaakt.

 

Enjoy 🖤

 

Tip: Ben je op zoek naar hoe je je geroerbakte eitje kunt vervangen voor op brood, probeer dan eens deze scrambled tofu. Of wat dacht je van deze omelet ? Mis je de smaak van eieren echt onwijs? Dan kan je altijd nog dit zout toevoegen: Kala Namak! Het geeft de zwavelachtige smaak af die je van ei gewend bent. Voeg het toe aan de tofu en klaar is je ei vervanging.

Summary
Eieren | zo vervang je ze in recepten
Article Name
Eieren | zo vervang je ze in recepten
Author