Een prachtige quiche gemaakt van groente in de vorm van een spiraal. Wat een beauty food ! Looks like a rose to me. Dit gerecht stond al heel erg lang op mijn wish-list 😍

Maar hoe maak je nou toch in vredesnaam een quiche als vegan…zonder ei, zonder kaas, zonder room. Daar is toch geen aardigheid aan? Gewoon een droge groentehap leek mij. Dus ja, bij elke poging tot het bedenken van een recept haakte ik halverwege af bij gebrek aan inspiratie.

Maar ergens voelt het dan toch als falen. Ik wil namelijk juist bereiken dat je als vegan géén beperkingen voelt. En de enige manier om dat te bereiken is om alternatieve recepten te ontwikkelen die je uiteindelijk klakkeloos in elkaar kunt ‘draaien’, zodat je voortaan altijd uit de voeten kunt.

Ik zal eerlijk zeggen dat ik er alweer even niet aan had gedacht deze quiche te willen maken, totdat ik laatst op instagram een geweldige taart voorbij zag komen die mij deed denken aan het uiterlijk van de quiche die ik voor ogen heb! Een appeltaart met appels (heel onverwacht) opgebouwd in de vorm van een roos🌹. Oké, nu wilde ik eens een keer écht doorpakken en daadwerkelijk mijn tanden in een recept gaan zetten (nou ja, liever in het gerecht 😉). Het kwam nog mooi uit ook, want ik zou die avond eetclub hebben met vrienden waarbij ik verantwoordelijk was voor het maken van het hoofdgerecht.

Challenge accepted !

close-up groente spiraal quiche

Boodschappenlijst erbij en stap voor stap eens bedenken wat ik nodig zou hebben. Sowieso natuurlijk een bodem en knapperige korst. Ging ik dat zelf in elkaar knutselen met zelfgemaakt deeg? Uhm nee, want ik wil een recept dat iedereen in een handomdraai kan maken. En waarom zelf het wiel uitvinden als de heerlijke oplossing gewoon in het schap van de supermarkt ligt. Want het merk Tante Fanny will help you out. Jeej Tante Fanny ! In haar productassortiment zit namelijk vegan bladerdeeg🎉. Mooi , stap 1 getackled ✔.

Stap 2: de vulling. Nou dat was niet heel moeilijk. Ik dacht aan wat ik in een groentelasagna zou gebruiken en heb dat ook voor deze quiche gekozen. Courgette, aubergine en wortel. En dat dan schillen in lange slierten…stuk voor stuk..met een dunschiller! Want tsja, ik heb (nog) geen mandoline. Geloof mij, dat staat nu dus wél bovenaan mijn boodschappenlijstje, want dat gaat toch iets sneller haha. Maar met een lekker muziekje erbij was het ook wel weer een rustgevend klusje. Oké, ook dát was dus gedaan✔…dit ging de goeie kant op!

Maar nu het punt waarop ik elke keer vastliep..de saus. Hét onderdeel dat het gerecht tot een geheel maakt en alles met elkaar verbindt….hoe ging ik dat nou toch voor elkaar krijgen! Met flax egg? Met mijn eigen kaassaus recept? Nee, ik wilde wat anders.

Eerst op zoek gegaan naar vegan room, maar na wat research stapte ik al snel over op een ander creatief idee. En eerlijk is eerlijk, alle credits gaan naar Rens Kroes die mij de inspiratie gaf. Want in haar versie van de groente spiraal quiche staat deze saus beschreven. Ik vond het zó tof dat ik het ben gaan uitproberen en wil jou dit recept écht niet onthouden. Geniaal, wat een smaak! Voortaan maak ik (en ook jij, geloof mij) deze quiche vaker !

En of de eetclub tevreden was? …nou twee grote quiches zijn schoon opgegaan dus ik denk dat je je antwoord hebt 😇

 

| THERE’S JUST SOMETHING HYPNOTIC WITH THIS FOOD |

groente spiraal quiche

 

Ingrediënten

geschikt voor 2 quiches diameter 26 cm (12-15 stukken)

 • Courgettes | 3 stuks
 • Winterpenen | 3 stuks
 • Aubergine | 1 stuks
 • Bladerdeeg, uitgerold | 2 pakken van bijvoorbeeld het merk Tante Fanny
 • Cashewnoten, ongezouten en geweekt | 300 gr
 • Zongedroogde tomaten, kleingesneden | 10 stuks
 • Basilicum, vers | minimaal 15 blaadjes
 • Knoflook, geperst | 2 teentjes
 • Citroensap | 2 tl voor de saus + extra tegen verkleuring van de groente
 • Paprikapoeder | 2 tl
 • Water 100 ml
 • Olijfolie | 4 el
 • Peper en zout | naar smaak
 • Springvorm, ingevet met olie | diameter 26 cm
 • Bakpapier | 4 vellen
 • Deegroller
 • Dunschiller of mandoline
 • Voorverwarmde oven | 200 graden

Wil je maar 1 quiche maken gebruik dan de helft van de ingrediënten.

DIY

Doe de cashewnoten in een kom en voeg water toe. Laat dit een uur weken.

Het deeg

Pak het bladerdeeg en haal deze uit de verpakking. Leg het tussen 2 vellen bakpapier en rol met uit met een deegroller. Pak de ingevette springvorm. Leg op de bodem een vel bakpapier. Doe vervolgens het bladerdeeg erin. Zorg dat ook de randen goed bedekt zijn met het deeg. Ik heb een kleine oven dus heb 1 quiche per keer afgebakken. Als jij wél een grote oven hebt (jaloers😉)  alsook een tweede spingvorm, dan kan deze 2e springvorm ook direct bedekt en afgebakken worden.

De groente

Als het bladerdeeg in de springvorm ligt, kan je beginnen met het schaven van alle groente. Was de  groente en haal enkel bij de wortelen de buitenste laag eraf. Schaaf de groente met een dunschiller of als je dat hebt, een mandoline (wederom, jaloers 😇).  Het kan makkelijker zijn de courgette en aubergine eerst in de lengte te halveren voordat je ze gaat schaven. Je zal hierdoor wel wat meer slierten hebben. Leg de groente in een kom en doe er wat citroensap eroverheen. Dit om oxidatie en dus verkleuring te voorkomen.

De saus

Laat de cashewnoten uitlekken en doe ze in de keukenmachine. Laat dit samen met de olijfolie en de 100 ml water mengen tot een glad geheel. Voeg daarna de knoflook, basilicum, zongedroogde tomaatjes, 2 tl citroensap, peper, zout en paprikapoeder toe. Verdeel de helft van het mengsel op beide bodems. Bewaar de rest van het mengsel voor na het opbouwen van de quiche.

Het opbouwen van de quiche

Pak 1 sliert groente en rol deze strak op. Duw deze zachtjes in het midden van de bodem. Hieromheen wikkel je steeds weer een nieuwe groente sliert.

opbouw groente spiraal quiche

Als de bakvorm vol is met de omwikkelde groente, verdun je het laatste deel van de cashewmengsel met wat water tot je een dikke saus hebt. Giet die over beide quiches heen en gebruik eventueel een lepel om het over alle groente te verdelen. De springvormen kunnen nu de voorverwarmde oven in voor 40 minuten. Na deze baktijd vind ik het persoonlijk erg lekker om de quiche zónder buitenrand nog even 10 minuten terug te plaatsen in de oven voor een extra krokante korst.

 

voor-na groente spiraal quiche

De quiche is direct geschikt om te eten. Het is heerlijk in combinatie met een frisse salade van rucola, veldsla, avocado, cherrytomaatjes en geroosterde pijnboompitjes. De quiche kan voor zeker 2 dagen worden bewaard in de koelkast.

Enjoy 🖤

 

Deze blog is niet gesponserd.

Summary
recipe image
Recipe Name
Groente spiraal quiche | creatieve en gezonde showstopper
Published On
Total Time