Oh, ken je dat? Dat je zin hebt in iets wat je nou juist nét niet in huis hebt. Nou, zo’n crave had ik dus van de week. Want wat had ik zin in van die heerlijke dikke plakken ouderwetse cake die je vroeger bij je kopje thee kreeg van je oma of moeder. Heerlijk vol van smaak en waar je eigenlijk geen genoeg van kon krijgen.

Maar hoe kon ik dat nou toch eens zo snel maken? Zonder eieren of koemelk er in…maar wel met de smaken en textuur van toen. Dat zou voor mij de eerste keer zijn om dat uit te proberen. En omdat even naar de winkel gaan voor alternatieven me op dat moment écht te ver ging (oh en geloof mij, het komt ook heus wél eens voor 😇), besloot ik in een mum van tijd maar gewoon te beginnen met de ingrediënten die ik wél in huis had.

Een tijdje geleden had ik namelijk voor het eerst kokosmeel gekocht (oké, misschien loop ik gigantisch achter) en wilde daar al die tijd al eens iets mee gaan maken.

Super nieuwsgierig naar!

Nou, kwam dat even goed uit. Dit was de de perfecte kans om daar gebruik van te maken.

 

Maar ik weet van kokosmeel dat het onwijs veel vezels bevat, het is namelijk gemaakt van puur en alleen kokos. Omdat dat nogal heftig uit zou kunnen pakken om te gebruiken voor de hele cake (droogheid alert!), heb ik ervoor gekozen om er ook andere meelsoorten aan toe te voegen. Zo koos ik onder andere voor speltmeel. Bij het afwegen kwam ik erachter dat ik hiervan bij lange na niet voldoende in huis had om er een volledige cake mee te kunnen bakken.

 

Insiderstip: van kokosmeel heb je vergeleken met andere meelsoorten veel minder nodig vanwege het hoge gehalte aan vezels.

 

En dat terwijl ik nét had afgesproken met mijzelf dat ik niet naar de winkel zou gaan voor ingrediënten of vervangers. Dus ik dook daarom nógmaals mijn voorraadkast in, ja echt. I love my secret stache haha want daar vond ik nog wat amandelmeel.

 

Als je dus het recept leest en denkt: ‘Hè, wat een gekke verhoudingen, die Kaar is écht professioneel bezig!’ Nou, dan wil ik met alle liefde die schijn ophouden, maar niets is minder waar. Eigenlijk zouden we deze cake kunnen omdopen tot Kliekjes Cake 😂. Nou, dan zeg ik op mijn beurt: serve more Kliekjes Cake please!

 

Oh, en als je denkt dat deze plantaardige cake gelijk staat aan super gezond, dan ga ik je snel uit die droom helpen. Door de ingrediënten die ik heb gekozen is het natuurlijk nog steeds een calorierijke plak. Dit door het gebruik van de ongeraffineerde suiker, kokosolie en amandelmeel. Vergis je daar niet in, maar het is op z’n tijd wél lekker! Balance is key 🖤

 

 

| THE SECRET INGREDIENT IS ALWAYS LOVE |

Kokos cake met sinaasappel

 

Ingrediënten

geschikt voor 10 dikke plakken

 • Amandelmeel | 130 gr
 • Kokosmeel | 65 gr
 • Speltmeel | 65 gr
 • Amandelmelk | 200 ml
 • Kokosolie, gesmolten en afgekoeld | 100 ml
 • Citroensap | 4 el
 • Sinaasappel mét schil | 1 stuks
 • Suiker | 100 gr
 • Bakpoeder | 1 zakje
 • Maizena | 15 gr
 • Zout | snufje
 • Gemberpoeder (of vers) | 1 tl (of 2 cm, geperst of klein gesneden)
 • Cakevorm
 • Bakpapier | 1 vel
 • Rasp

 

DIY | kokos cake met sinaasappel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier.

Meng de drie soorten meel in een grote kom. Voeg de suiker, gemberpoeder en het bakpoeder toe. Rasp de schil van de sinaasappel en meng dit er ook doorheen. Voeg daarna de kokosolie, citroensap en de amandelmelk toe. Meng dit allemaal goed door elkaar tot een glad beslag.

Meng in een schaaltje de maizena met een klein beetje water tot een papje. Voeg dit vervolgens toe aan het beslag. Voeg tot slot de in kleine partjes gesneden sinaasappel alsook het zout toe. (Ik vind het zelf lekker om de vliesjes van de sinaasappelpartjes af te halen, maar je kan ze er natuurlijk ook aan laten.) Schep het geheel goed door elkaar.

Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake af op 180 graden voor 60 minuten. De cake is goed zodra je er met een prikkertje in steekt en deze er droog uitkomt.

Laat de cake goed afkoelen (als je zolang kunt wachten😉), dan is die écht op zijn lekkerst 😍. De cake is 3-4 dagen afgesloten te bewaren in de koelkast. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en invriezen.

 

Enjoy 🖤

 

Inspiratie: Zin gekregen in meer zoetigheid met fruit erin? Probeer dan eens deze overheerlijke bosbessen taart . Of wat dacht je van gevuld speculaas met een wel heel verrassende vulling. Maar, wees gewaarschuwd…hierna wil je niet meer terug 😉.

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kokos cake met sinaasappel | plantaardig, smeuïg en vol van smaak
Published On
Total Time