Lissabon: stad met de smalle straatjes, eindeloos veel heuveltjes, aan het water, vergeven van visrestaurants, bakkerijen en fado in elke uithoek van de stad, gepaard met wijn…veel wijn. Dát stelde ik mij voor bij deze stad voordat ik het vliegtuig in stapte. Hoe ik deze stad als vegan zou gaan ervaren, geen idee. Dat het een geheel nieuwe ervaring als stedentrip zou worden, had ik nooit gedacht. Nee, nooit durven dromen. Want wat een belevenis waren deze dagen!

Omdat ik mij een bepaalde voorstelling had gemaakt van de stad en als vegan niet heel hoge verwachtingen van het aanbod aan gerechten had, ben ik er blanco ingegaan. Gericht op zoek gaan naar restaurants, dat was totaal het plan niet. Maar de foodie in mij kwam tóch naar boven en wat bleek, bij klein onderzoek (ken je de site Happy Cow al?) bleek het vergeven van de vegan hotspots om heerlijk te eten. In deze blog neem ik je mee en vertel je over drie food ervaringen die ik heb beleefd in deze geweldige stad.

 

Vegana Burgers – Prijsklasse €

Vegana BurgersOp de eerste dag heb ik gegeten bij Vegana. Een burger-restaurant met de garantie enkel vegan burgers te serveren. En dat voor schappelijke prijzen. Want als Portugal op één van de vele vlakken wel mijn hart heeft gestolen, is het naast foodgebied toch ook wel op gebied van geld. Want eerlijk is eerlijk, geld uitgeven in dit land is toch wel erg leuk. De prijzen liggen namelijk aanzienlijk lager dan in Nederland. Dat maakt je vakantiegevoel toch compleet? Dat de plaatselijke bevolking ook nog eens onwijs attent, behulpzaam en aardig is, helpt natuurlijk onwijs.

Maar goed, Vegana dus. Enthousiast personeel legt met liefde het concept uit. Zo kan je kiezen uit voorgerechtjes, hoofdgerechten (burgers!) en nagerechtjes. Het leuke aan de burgers is, is dat je elke combi kan maken die je maar wilt, zonder dat de prijs veranderd. Klinkt aantrekkelijk toch? Als voorgerecht koos ik een typisch Portugees gerecht: ‘Feijoada’ – een stoofpotje van bonen en verschillende soorten vlees, maar dan vegan.

Feijoada

 

De visie van dit restaurant is een gezonde leefstijl met gebruik van plantaardige producten, zonder door te slaan in de vegan junkfood trend. Oftewel, alsnog veel vet en suikerrijk eten omdat ‘het vegan is’ en dus geen probleem. Nee, balance is key. En lekker eten kan smaakvol zijn, ook als het voedsel niet is verrijkt (of zullen we het verarmd noemen 😉) met suiker en vet. Pure voeding is het streven en dat voor een aantrekkelijke prijs. En dat is geslaagd.

 

| ‘Doe mij maar een paars broodje’ |

 

De burgers zijn vol van smaak, de combinaties erg lekker en de broodjes zien er aantrekkelijk uit (probeer ook zéker het paarse broodje). Gezond eten kan lekker zijn, dat blijkt maar weer. Op de foto zie je de Curry & Bonen Burger met pesto, groene appel op een spinaziebroodje Curry & Bonen Burgerén de Quinoa & Linzen burger met een mango topping op een paars (hoe tof!) uienbroodje. Als nagerecht proefde ik de appelcrumble en een carob cake. En ja, ik schrijf het goed. Carob is een vervanger voor cacao en komt van de peulvruchten van de Johannesbroodboom. Aangezien de prijs van de nagerechtjes niet hoog lag (€1,50 per stuk), waren de verwachtingen dat ook niet en dat was terecht. Het was prima, maar niet sensationeel. Daarentegen ben ik wél fan van de burgers!

 

 

 

 

 

 

Vegana Burgers heeft nog twee andere vestigingen  in de stad, waarvan één in de Mercado da Ribeira, dat er vlak achter ligt. Dit zijn de foodhallen van Lissabon. Ook een toffe plek om heen te gaan, al is het aanbod vegetarisch en veganistisch daar wel lager.

 

 

 

 

The Vegan Food Project – Prijsklasse €€ / €€€

Dit restaurant is een must-go! Maar let op de openingstijden, sommige restaurants zijn op maandagavond gesloten en zo ook deze. Ik stond namelijk eerst voor een dichte deur. Die-hard dat ik ben, ben ik de volgende dag gewoon teruggegaan want ik was toch wel érg nieuwsgierig! En mijn wachten werd beloond. De sfeer die er hangt pakt je direct bij binnenkomst. Ik werd vriendelijk ontvangen en gelukkig was er nog een tafeltje beschikbaar. Ja, gelukkig, want er is dus echt een wachtlijst. Het is een populair restaurant. Het zit al 2 jaar in Lissabon en is razend populair. Het is de enige vestiging van dit concept. Ik zat vlakbij de open keuken, wat ideaal was want hierdoor kon ik zowel een praatje maken met de gastheer-/vrouw áls met de koks. Hoe leuk! Inspiratie overal!

 

voorgerecht The Vegan Food Project

De menukaart beloofde veel goeds, want direct viel mijn oog op het kaas- en vlees (Enchidos) plankje als voorgerecht. Ja, je leest het goed. Kaas en vlees!

En dat vegan…plantaardig…hartstikke diervriendelijk. Hoe je het ook noemen wilt, dit wil je proeven. Geserveerd met lekker brood, stukjes dadel, walnootjes en vegan mosterd begon het smullen. De kaas smaakt naar kaas, hoe dan?! Nou, door gebruik van onder andere cassavemeel vertelde de kok mij. Dat heeft van nature een kaasachtige smaak en dus perfect om kaas van te creëren. Dan het vlees, heerlijk. Nu ben ik gek op liquid smoke en dat proefde je dan ook duidelijk. Maar de structuur was nieuw voor mij. Fantastisch lekker.

 

 

| “Kaas en vlees, maar dan anders…lekkerder!” |

 

hoofdgerecht The Vegan Food Project

Dat was een smaaksensatie. Hier kon ik wel van blijven eten. En dat was mooi, want het hoofdgerecht kwam eraan. Zowel de vegan variant van het Portugese gerecht ‘Francesinha’ (een Portugese sandwich van brood, ham, chipolata worst en steak met daaroverheen gesmolten kaas en rijkelijk geserveerd met een saus van tomaten en bier) als de heerlijke quinoa salade met geroosterde pompoen, gemarineerde sinaasappel, tomaatjes, bietencarpaccio en blauwe ‘kaas’ kwam eraan. Wat een smaak combinaties worden hier geserveerd. Dit is echt next level!

 

 

 

 

Na dit gerecht werd er vanzelfsprekend aangenomen dat er nog plaats was voor een dessert, want de menukaart werd direct weer in de handen gedrukt. Tsja, neem een kijkje op de menukaart en je kan het alleen maar beamen: dit wil je! Zowel de frambozentaart als de appelcrumble met amandel-crème zijn goedgekeurd.

nagerecht The Vegan Food Project

 

 

 

 

 

 

 

 

Tonnetje rond en voldaan van de nieuwe smaaksensaties die zijn opgedaan ging ik de heuveltjes en smalle straatjes weer door. En dan te bedenken dat ik hierna nog meer restaurants zou af gaan. Wat een straf hier in Lissabon!

 

The Food Temple – Prijsklasse €/€€

Je zal het niet geloven, maar de volgende dag had ik tóch alweer zin in het diner dat ik deze dag zou gaan krijgen. Wát het diner zou zijn, dat wist ik nog niet, maar wáár, dat wist ik dan weer wel. Na een kleine zoektocht – dit kan te voet óf kies een aardige taxichauffeur en vraag of hij/zij je naar de buurt brengt – vind je dit knusse, alternatieve restaurantje.

the food temple

Precies voor de deur kom je niet uit met de taxi, het is namelijk wat uit het centrum gelegen van Lissabon, maar daarna hoef je slechts nog maar 2 straten te lopen om dit restaurant te bereiken. Achter de kleine blauwe deur midden in een woonwijk gelegen op één van de vele heuveltjes die Lissabon rijk is, vind je dit restaurant. Gelukkig hing er een bordje boven de deur met de naam van het restaurant, want eerlijk is eerlijk, ik was er anders echt voorbij gelopen.

Twijfelachtig de deur opengeduwd en jawel, de gezelligheid en etensgeuren komen je tegemoet. Het was druk en gelukkig was er nog plek.

 

 

Direct kregen we de handgeschreven menukaart aangeboden en werd duidelijk dat je de keuze kunt maken uit 3 voorgerechten (doe ze allemaal maar😇), 1 hoofdgerecht (geen keuze dus) en 4 nagerechten (keuzestress). Vooraf waren er gemarineerde champignons, hummus met brood en aardappeltjes met chorizo ‘worst’. Prima begin, maar nog niet van mijn stoel gevallen van de smaakexplosies. Maar dat kan ook komen omdat het er zo knus en vol was, dat daar niet de mogelijkheid voor was😉.

 

| “Wat doet die ricotta in mijn vegan lasagna?”|

 

 

ricotta lasagna

Toen het hoofdgerecht: Ricotta Lasagna. Ricotta, hoor ik je denken? Jazeker! Na een extra navraag bij het personeel bleek deze toch écht vegan te zijn. Het wordt namelijk gemaakt van bloemkool en tofu. Bloemkool…hoe creatief wil je het hebben. Oh en als je nu hoopt dat ik ga zeggen: ‘ga snel naar Lissabon voor dit voortreffelijke hoofdgerecht (wat het wás, want romig, kazig en heerlijk!) dan heb je tóch pech. Want dit restaurant werkt met een dagmenu. Dus het is maar afwachten wat de pot schaft op de dag dat je gaat. En ik vind dat dat het extra leuk maakt, want zo moet je je écht laten verrassen. Wat dit concept óók leuk maakt, is dat iedereen dezelfde smaken ervaart doordat er maar één hoofdgerecht wordt geserveerd. Klinkt het suf als dat een band schept?

 

amandel chocolade brownie

 

Oké, door met het dessert dan. Het nagerecht was namelijk een heerlijke amandel-chocolade brownie met cacao & avocado mousse. En die kennen we deels natuurlijk al, want al eerder liet ik je mijn variant zien van de choco avocado mousse. Een gouwe ouwe en super lekker.

Daarbij had ik ook gekozen voor de hazelnoot & cookie truffels. Waarom? Om jou natuurlijk te kunnen vertellen dat deze super lekker zijn! Wat heb ik hazelnoot lang niet gegeten zeg en wat een heerlijke combi is dat toch met chocolade. Dit was een heerlijke afsluiter.

 

 

 

Kortom: dit restaurant is een aanrader en alleen al voor de vibe moet je hierheen. Door de opstelling en knusheid lijkt het of je midden in de keuken zit. En af en toe wordt de deur opengezet als de kok iets te enthousiast aan het flamberen is geslagen. Net zoals je dat thuis even zou doen. Uit in je eigen huiskamer, maar dan nét anders.

 

Conclusie

Het is ongelooflijk hoe populair vegan food is in deze stad. En nu heb ik nog láng niet alles gezien en geproefd. Bij elke restaurant waar ik wél ben geweest was het druk en wisten de mensen het te vinden. En ik snap het wel, want als je op deze plekken bent geweest, wil je niet anders. Vanaf nu link ik Lissabon niet meer aan oneindig veel visrestaurants, maar aan vegan food en uiteten tussen de locals. Want wat een foodstad is dit en de sfeer, die moet je zelf ervaren! Ik ben fan.

 

Mocht je nog twijfelen om naar Lissabon te gaan, hoop ik dat deze blog je inspiratie heeft gegeven om gewoon te gaan. En mócht je gaan, laat mij dan vooral weten hoe je het vond. En heb je dan in één van deze restaurants gegeten of heb je een leuke aanvulling op deze blog, laat het mij vooral weten in de reacties hieronder. Altijd leuk om extra hotspots door te krijgen !

 

Enjoy 🖤

 

Tip: ben jij nóg enthousiaster geworden om volledig veganistisch te eten, dan heb ik een leuk idee. Op 01 april a.s. begint namelijk de vegan challenge. Ga jij ook meedoen? Lees dan vooral even deze blog met daarin 10 stappen om geleidelijk over te stappen op deze plantaardige lifestyle 🌿.

Summary
Lissabon | 3 x vegan hotspots | By Kaar
Article Name
Lissabon | 3 x vegan hotspots | By Kaar
Author