Van 5 t/m 11 maart 2018 is de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees. En dat gaat dus in vanaf, jawel: vandaag! Een perfecte manier om bewust na te denken over wat je klaarmaakt aan maaltijden en of dat altijd een dierlijk ingrediënt moet bevatten.

Het initiatief komt van Isabel Boerdam (van De Hippe Vegetariër), in samenwerking met de Vegetariërsbond.

 

“Ik wil een daadkrachtig initiatief lanceren met impact, ik wil Nederland in beweging brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Dat is mijn doel.

Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het is saai, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. Want vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk! Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.”

 

– Isabel Boerdam

Bron: https://weekzondervlees.nl/wie-zijn-we/

 

Dat lijkt mij een mooi begin op weg naar een plantaardig voedingspatroon. Op de website van www.weekzondervlees.nl staat alle uitgebreide informatie over het belang van deze week. Neem er vooral eens een kijkje om je te laten informeren en te inspireren.

 

Afgelopen week schreef ik een blog met 10 handige basisstappen voor je die handig kunnen zijn als je over wilt gaan op dit plantaardig voedingspatroon. Dat komt natuurlijk perfect uit in een week als deze, neem daar dan ook eens gerust een kijkje.

 

Fijn feitje: de Nationale Week Zonder Vlees valt samen met de Vegetarische Restaurantweek. Toeval? Nope. Dit jaar is het alweer het vijfde jaar op rij dat deze restaurantweek wordt gehouden. Een perfecte manier om kennis te maken met de vegetarische (en misschien ook wel veganistische) keuken buiten de deur. Een 3-gangen menu kost slechts €25,-. Een extra leuke reden om uit eten te gaan dacht ik zo 😉. Ik wil daar in ieder geval dan ook zeker proberen gebruik van te maken, en wel in mijn hometown Den Haag! Wil je weten of ze ook veganistische gerechten serveren, neem dan van tevoren even contact op met het betreffende restaurant.

de vegetarische restaurantweek

 

Hieronder vind je de lijst van de deelnemende plekken in Den Haag waar je deze week kunt gaan genieten van culinaire plantaardige hoogstandjes. Zowel voor de lunch als het diner kan je op diverse locaties terecht.

 

Wil je meer informatie over de restaurants of wil je liever in een andere stad gebruik maken van deze kans, kijk dan eens op deze pagina van de Vegetarische Restaurantweek. Hier staan alle deelnemende restaurants beschreven. Zorg wel dat je even een reservering maakt natuurlijk (oké, niet bij de Febo😂) om teleurstelling te voorkomen en benoem dat je gebruik wilt maken van het actie tarief van de vegetarische restaurantweek 🎉.

| HOMEMADE FOOD |

omelet gemaakt van kikkererwten

Mocht je liever thuis in de keuken aan de slag gaan, moedig ik dat alleen maar aan! Zo kan je bijvoorbeeld een heerlijke pasta bolognese maken of een grote kom erwtensoep. Of ga eens voor een healthy pizza belegd met bijvoorbeeld paddenstoelen, rode uitjes, knoflook, tomaatjes en pijnboompitjes op een heerlijke bodem van Magioni, gemaakt van 40% groenten. Kies voor op je boterham of cracker eens geen kaas, worst of ei. Maar maak eens gebruik van vele soorten (gegrilde) groente, gekruide tempeh, gemarineerde soja (hmmm met ketjap 😍) of wellicht een omelet gemaakt van kikkererwtenmeel (zie foto). Besmeer de boterham met hummus, pindakaas, tahin of appelstroop. Of neem vers fruit erop. Of ga eens voor een lekkere noten- of groenteburger die tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt te vinden is. Varieer lekker met diverse recepten. Neem daarom ook vooral eens een kijkje op deze recepten pagina.

 

Ik ben erg benieuwd of jij gaat deelnemen aan de Nationale Week Zonder Vlees en hoe je dat hebt ervaren. Laat mij vooral ook weten hieronder of je gebruik gaat maken van de Vegetarische Restaurantweek, waar je hebt gegeten en wat je ervan vond. Alle ervaringen, tips en hotspots zijn welkom! En wie weet, voer je ná deze week weleens vaker een plantaardige dag in 🎉.

 

Enjoy 🖤

 

 

Deze blog is niet gesponsord.