Nog een paar dagen en dan staan de feestdagen weer voor de deur ! 🎅🎉☃🎄🎁 Oftewel, veel quality time met familie en vrienden. Heerlijk samen tijd doorbrengen, genieten van hapjes, drankjes en uitgebreid dineren.

Normaal gesproken is het met veel mensen aan tafel al lastig om rekening te houden met alle verschillende smaken en voorkeuren. Laat staan als je zelf ook nog eens hebt besloten minder dierlijke producten te gaan eten en hier het liefst ook rekening mee houdt tijdens de feestdagen. Dat kan een hele uitdaging zijn 😃. Hoe pak je dit dan op een zo gemakkelijk mogelijke manier aan, met een huis vol mensen die wellicht niet voor deze plantaardige lifestyle hebben gekozen?

Met deze tips & tricks hoop ik je een eindje op weg te helpen en zo een relaxte kerst te bieden.

 

| HAPPY TIMES FILLED WITH JOY AND LOVE |

tips & tricks tijdens de feestdagen

 

⭐ Tip 1

Bedenk altijd voor wie je deze lifestyle hebt gekozen en waarom. Wie weet voel jij je gewoon veel beter bij vegan food en zit je niet te wachten op gerechten met vlees, kaas, ei en room. 🍗🍖🧀 Uitgangspunt is: je doet het voor jezelf !

 

⭐ Tip 2

Wees erop voorbereid dat je vragen kunt gaan krijgen over waarom je niet gewoon mee eet of waarom je zo ongezellig doet. Weet naar anderen toe (en dus ook naar jezelf 😉 )  te verklaren waaróm je voor deze lifestyle hebt gekozen. Zodra je dit namelijk weet uit te leggen, zal je merken dat het onderwerp op minder weerstand stuit. Wie weet inspireer je anderen juist wel met jouw visie op deze nieuwe lifestyle, wat jij zoal eet en hoe lekker je je hierbij voelt.

Zoek de confrontatie echter niet zelf op, beantwoord vragen als die gesteld worden en zo niet, lekker rustig genieten van je naasten en de feestdag! Geef aan dat het een individuele keuze is waar JIJ je goed bij voelt, probeer een ander echter niet te overtuigen van jouw visie. Zo hoeft het niet tot discussie te leiden, voelt niemand zich bezwaard bij wat ze eten en laat je iedereen in zijn of haar waarde. En wie weet, ook al spreekt een ander zich niet direct uit, zijn ze misschien diep van binnen wel geïnspireerd geraakt door jou.

 

⭐ Tip 3

Zorg dat je zelf ook een actieve rol speelt in het te serveren feestmenu. Bereid bijvoorbeeld zelf (bij)gerechtjes, zodat je voor jezelf het kerstdiner wat kan aanpassen naar wens, zonder de gastheer/-vrouw hiermee te ‘belasten’. Vaak kan je de groente en bijgerechten prima mee eten. Wordt er echter een groot stuk vlees of vis geserveerd met een flinke scheut saus? Zorg dan dat je zelf je vleesvervanger meeneemt met een lekkere zelfgemaakte kaassaus.

https://www.instagram.com/p/Bbq8vuRg8Sj/

 

Of wellicht maak je de keuze het hoofdgerecht aan te vullen met peulvruchten, zoals spicy geroosterde kikkererwten. Of kies je juist om de bijgerechten met een stuk brood en lekkere zelfgemaakte hummus te eten.

Wil je weten welk brood veganistisch is, check dan deze pagina.

 

⭐ Tip 4

Stel voor om zelf een gang te maken voor het kerstdiner, bijvoorbeeld het dessert. Zo kan je zelf bedenken waar je van wilt genieten, zonder dat je met een minder goed gevoel het diner afsluit. Het leuke hiervan is ook weer dat je anderen kan inspireren met je gerecht. Je kan zo laten proeven dat een plantaardig gerecht totaal niet onderdoet voor de gangbare variant, zoals deze goddelijke choco avocado mousse.

choco avocado mousse

Of wat dacht je van deze heerlijke snickers balls met citroen sorbetijs !

snickers balls kerstdessert

Serveer het eventueel met een extra toef slagroom voor de liefhebber. Geloof mij: de meesten zullen er versteld van staan hoe lekker de vegan gerechten kunnen zijn.

 

⭐ Tip 5

Stel je flexibel op en laat zien dat je open staat voor ideeën en het geserveerde menu. De gastheer/-vrouw heeft veel werk zitten in de voorbereidingen en uitvoering van het diner. Kraak de keuze dan ook niet af en denk eventueel mee over het menu. Je kunt bijvoorbeeld vantevoren vragen wat er ongeveer geserveerd gaat worden. Je kunt dan zelf bedenken wat je hiervan echt niet wilt eten en eventueel voor jezelf zou kunnen vervangen. Dit kun je dan alvast thuis maken en meenemen. Neem gerust extra porties mee zodat het een gerecht is waar de hele tafel van kan pakken.

🌶🥦🍄🥜🥑🍅🍒🍇

Hierdoor krijg je geen uitzonderingspositie (en dus ook minder aandacht voor het feit waarom jij iets niet eet). Dat kan je een hoop verklaringen en uitleg schelen als je daar niet op zit te wachten. En ik weet zeker, binnen de kortste keren zal je zien dat de hele tafel van jouw zelfgemaakte gerecht zit mee te eten.

 

⭐ Tip 6

✨✨ GENIET ✨✨

Zorg ervoor dat je bij jezelf niet het gevoel creëert dat je een dieet volgt en hierdoor niets meer mag eten. Wanneer je besluit plantaardige voeding centraal te laten staan in jouw leven, ervaar je hopelijk juist géén beperkingen. Staat er tijdens de feestdagen een gerecht op tafel wat niet 100% vegan is, probeer dan bij jezelf de afweging te maken of je het inderdaad wil laten staan of het eventueel kan vervangen door een ander (bij)gerecht. Je kan er uiteraard ook voor kiezen iets tóch te eten, bedenk dan dat je in ieder geval in grote lijnen rekening hebt geprobeerd te houden met je nieuwe lifestyle. Want genieten blijft te allen tijden voorop staan. Doe waar je je goed bij voelt en iedereen zal het een super stap vinden waar je mee bezig bent.

 

Fijne Feestdagen 🎅

Enjoy 🖤

Summary
Plantaardig tijdens de feestdagen | tips & tricks
Article Name
Plantaardig tijdens de feestdagen | tips & tricks
Author