De vegan lifestyle. Dat klinkt tof en interessant, maar wat houdt dit in? Steeds vaker hoor je namelijk dat plantaardig eten belangrijk is en naar voren treedt. Maar houdt dat dan in dat je bijvoorbeeld alleen nog maar de hele dag groenten en fruit eet 😕?

De afgelopen maanden heb je hier al ideeën over op kunnen doen hoe je vaker vegan food door kan voeren in je dagelijkse leven aan de hand van (hopelijk) inspirerende recepten. Wellicht lukt het je steeds vaker om als ‘vegan’ te denken en meer bewuste keuzes te maken in je voeding. Dat is SUPER, een grote stap 🎉.

Maar wat als je er nou niet altijd uitkomt en niet weet waar je moet beginnen om deze stap te zetten. Die vraag krijg ik namelijk steeds vaker! Meer plantaardig, hoe pak ik dat aan, waar moet ik beginnen, waar moet ik op letten en vooral: hoe hou ik het leuk en afwisselend? Het klinkt namelijk makkelijk gezegd: ‘eet meer plantaardig voedsel en je voelt je goed’. Maar welke producten kies je dan, welke laat je juist weg en hoe loop je geen tekorten op? Daarom voor jou dit stappenplan om een mooie start te maken en van daaruit je weg te vinden 😃. Want stap voor stap een nieuwe lifestyle doorvoeren is hierbij de fijnste methode. En uiteraard help ik jou daarbij.

 

| Plantaardig – stap voor stap goed op weg |

 

Het is namelijk een grote misvatting dat plantaardig gelijk staat aan saai en eentonig eten, en dus de hele dag enkel groenten en fruit. Ik zou me bijvoorbeeld dagelijks kunnen volstoppen met producten die niet onderdoen voor de niet-plantaardige snacks en vette gerechten. Maar zoals bij alles geldt: het gaat om de balans. Maar alleen al te weten dát er nog steeds genoten kan worden van veel lekkers (hmmm 😍… snickerballs en taart), maakt de stap misschien wat gemakkelijker.

Ik hoop dat je door de punten die ik hieronder ga beschrijven, je een stapje in de goede richting help. Waarschijnlijk weet je dan in ieder geval dat plantaardige voeding niet alleen beperkt is tot groenten, maar het je juist kan voorzien in een volwaardig en afwisselend eetpatroon. En bovenal waarbij jij je lekkerder en energieker voelt. En dat allemaal uit de natuur.

 

🌱 |  NATURE vs NURTURE | 🌱

quote do something today

 

Stap 1 | bedenk waarom je het doet

Bedenk waarom je meer plantaardig wil eten. Wellicht zit je al een tijdje niet lekker in je vel, voel je je niet stabiel (emotionele schommelingen), slechte huid of wil je gewoonweg van dat opgeblazen gevoel af. Of misschien erger je je groen en geel aan het dierenleed wat sterk verbonden is met dierlijke voeding 🐑🐔🐖🐄. Of wil je graag een bijdrage leveren aan de wereld 🌎 door de uitstoot van CO2 terug te dringen alsook de verspilling van water.

Waarom is dit dan de eerste stap om over te stappen op een vegan lifestyle? Nou, wel om het volgende: je motivatie is de belangrijkste drijfveer in alle stappen in je leven die je neemt. Zonder duidelijk motivatie zal je de noodzaak niet inzien om deze lifestyle door te voeren. En dat is prima, maar zal er helaas wel voor zorgen dat het voelt alsof het je niet lukt en je wellicht in een negatieve spiraal terechtkomt.

Bedenk dus echt eerst of dat je deze stap wil zetten en waarom. Zodra je hier zelf namelijk helemaal achterstaat zal je merken dat de volgende stappen je veel makkelijker af gaan. Twijfel je nog om deze stap te zetten, lees dan ook gewoon met dit stappenplan mee, want wie weet creëer je juist je motivatie wel op deze manier.

 

Stap 2 | verdiep je in het veganisme

Zodra je je motivatie in kaart hebt gebracht voor jezelf, is het fijn om je verder te verdiepen in het veganisme 🌿. Het is daarbij heel goed om te weten welke producten geen deel meer uitmaken van een plantaardige voedingsstijl en daarna te bedenken welk product hiervan jij best zou kunnen missen en waaróm. Is dat je dagelijkse stukje rundvlees, je plakje kaas op de boterham, de bak kwark met honing bij je ontbijt of juist het eitje dat je normaal altijd bij de rijst eet.

Maar weet ook welke producten juist wél belangrijk zijn en wat je eventueel moet bij gaan slikken aan voedingssupplementen. Zo is het heel belangrijk dat je in ieder geval B12 bij gaat slikken. Dit zit van nature in dierlijke producten en mis je dus zodra je deze producten weg gaat laten. Voor een specifiek advies op gebied van vitamine suppletie, is het het beste om een deskundige hierin te benaderen. Sta je er dan nog steeds achter, dan kan je doorgaan met de volgende stap.

 

Stap 3 | licht je omgeving in

Voeding is onlosmakelijk verbonden met je naasten. Iedereen eet namelijk en vaak zijn we ook gewend om onze maaltijden gezamenlijk te nuttigen. Wie weet heb jij wel een gezin, woon je samen met vrienden of bereid jij je maaltijden ook voor je partner ❤. Als je dan plotseling het roer omgooit, is het fijn dat de ander ook weet wat er dan verandert en waarom. Leg uit wat je drijfveer is, waar je graag achter wilt komen en hoe je dat wilt gaan doen.

Vraag ook hoe de ander hier tegenover staat. Bespreek wat je lastig lijkt en hoop op steun van de ander. Bedenk daarbij altijd voor wie je het doet. Het is jouw beslissing. Bedenk dus ook dat als een ander hier niet open voor staat, wat heel goed kan, dit echt helemaal prima is en je dit ook aangeeft aan de ander. Het is namelijk geen lifestyle die je anderen ook gaat opleggen, uiteindelijk gaat het erom dat jij iets anders eet en dat de ander snapt waaróm je dit doet.

Wees enthousiast en blij om de keuzes die je maakt.  En wie weet, krijg je de volle begrip, interesse en misschien inspireer je de ander er ook wel mee. Vaak is iemand bang dat zijn of haar eten nu ook moet veranderen, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Ga gewoon samen op ontdekkingstocht.

 

Stap 4 | haal ingrediënten in huis

Haal basis ingrediënten in huis zodat je altijd uit de voeten kunt 🍍🍌🍊🍉🍇🥜🥦🌶🌽🥕🍆🥑.

 • Ontbijt tips:
  • havermout, muesli (zonder toegevoegde suikers of honing);
  • plantaardige melk, zoals amandel, soja, haver, kokos enz.;
  • plantaardige yoghurt, zoals kokos, soja enz.;
  • fruit (vers of diepvries);
  • noten, pitten en zaden;
  • toppings, zoals geraspte kokos,  gedroogd fruit, lijnzaad enz.;
 • Diner tips
  • Groenten, vers of diepvries en evt uit blik (wel goed afspoelen i.v.m. rijk aan zout);
  • (Zoete) aardappelen, quinoa, couscous, zilvervliesrijst, rijstnoodles, bulgur enz.;
  • Peulvruchten, zoals bruine/witte/zwarte/kidney bonen, kikkererwten, linzen;
  • Seitan, tofu, tempeh, soja, paddenstoelen, noten en zaden, vleesvervangers (zonder kippeneiwit, melkpoeder enz.), zelfgemaakt gehakt.
  • Sausjes, zoals kaassaus, kokosmelk, ketjap, tomatensaus van tomatenblokjes, knoflook en basilicum, vinaigrette enz.

 

Stap 5 | ruim je keuken op

Ga je keukenkastjes door. Lees etiketten en screen op de ingrediëntenlijst naar ‘verborgen’ dierlijke ingrediënten. Vaak staan deze al dik gedrukt op de verpakking. Geef de producten mét dierlijke producten weg of kies ervoor deze producten eerst op te maken en bij de aanschaf van nieuwe producten hier wél op te gaan letten. Zo draag je niet bij aan verspilling van voedsel en producten.

Zodra je dit hebt gedaan voelt het overstappen al veel meer overzichtelijk en makkelijk 🙌.

 

 

Stap 6 | laat je inspireren

Misschien zit je al op Instagram, ga dan leuke inspirerende mensen volgen die al creatief en inspirerend bezig zijn met de vegan lifestyle. Vaak is het simpeler dan je denkt en door daar inspiratie op te doen, kom je ook nog eens in contact met anderen met dezelfde interesses. Volg je mij bijvoorbeeld al? Kijk dan ook vooral eens bij de mensen die ik volg. Feed vól inspiratie ! 😍

 

https://www.instagram.com/p/BcolkRbg-Km/

 

 

Stap 7 | laat je eten er aantrekkelijk uitzien

Maak er desnoods foto’s van 📸, deel dit met je vrienden, inspireer hen, laat het aan hen proeven en krijg zo meer waardering voor en lol in de stap die je hebt gezet. Is er een keer een recept mislukt of smaakt het tóch niet zo lekker? Geen probleem, laat je niet afschrikken. Probeer het dan gewoon een andere keer nogmaals, vraag rond op social media of aan mij wat je zou kunnen veranderen.

 

 

Stap 8 | vaste recepten

Zorg dat je 5-10 vaste succes recepten hebt waarmee je altijd uit de voeten kunt en zo variatie kunt aanbrengen in je voedingspatroon.

Het mooie is: je kan en mag alles 🙌. Laten we dat voorop stellen. Je doet geen dieet en hebt dus ook geen restricties. Je bent een nieuwe lifestyle aangegaan met als doel jezelf, het dierenrijk en de wereld een handje te helpen. Wees dus ook niet te streng voor jezelf. Lukt het jou heel goed om je ontbijt en lunch al aan te passen, maar struggle je met het diner…no worries, morgen weer een nieuwe dag. En je mag mij altijd benaderen voor concrete tips & tricks in de reacties hieronder, via instagram, via facebook en/of via email.

 

 

Stap 9 | wees voorbereid en laat je niet gek maken

Ga je de deur uit, neem wat vast snacks mee of ga meal preppen. Ik kan je dan de hand schudden, want als ik naar werk ga neem ik ook mijn eigen bakjes mee. Vaak krijg ik dan de vraag wat ik bij me heb en als ik dan heel enthousiast over de creatie van die dag praat, zijn collega’s veelal nieuwsgierig. Ik laat het (soms😇) ook proeven en zo creëer ik steeds meer begrip voor mijn lifestyle. En na verloop van tijd zal je merken dat anderen zeggen: wat heb je vandaag weer voor lekkers bij je, wat goed dat je dit doet of misschien zelfs ‘ik eet nu ook meer plantaardig door jou’. Wat een extra motivatie!

 

Stap 10 | tot slot

Ik kan me voorstellen dat je, wanneer je de stap daadwerkelijk wilt gaan nemen, ook wilt weten welk alternatief je dan het beste kunt kiezen om toch een volwaardige en vooral ook smaakvolle voeding binnen te krijgen. Hou mijn site dan ook zeker in de gaten, want ik post regelmatig recepten met daarin informatie hierover. Zo hoop ik de overgang wat makkelijker voor je te maken. Want als je de achtergrond hiervan weet, lukt het vaak beter om door te zetten.

 

postive life

 

Succes met bovenstaande stappen. Laat mij weten of je eruit komt en ik help je graag hiermee verder op weg. En mocht je vragen of suggesties en/of ideeën hebben hoor ik dat graag !

 

Enjoy 🖤

Summary
Plantaardige lifestyle doorvoeren | stap voor stap meer vegan
Article Name
Plantaardige lifestyle doorvoeren | stap voor stap meer vegan
Author