Snickers, ohmy….one of my favourites !

Soms (nou ja, eigenlijk vaak) heb je van die dagen dat je gewoon chocolade móet hebben. Op dat soort momenten wil ik dan het allerliefst chocolade met nootjes en caramel. Hmmmmm…laat een snickers nou gewoon aan ál die eisen voldoen 😉

Alleen is je lijf iets minder blij met een snickers. Oké ik geef het toe, direct na het eerste hapje voel je je heerlijk en kan je er wel van blijven eten. Maar al snel krijg je een suikerpiek en ga je je moe voelen, omdat diezelfde suikerpiek ook net zo hard weer daalt. Daarna kan je weer opnieuw beginnen met je zoektocht naar iets lekker. Daarbij is het ook niet zo heel fijn qua lege calorieën (wel de calorieën maar geen nuttige voedingsstoffen). Dussss op zoek naar iets meer voedzaams. Maar hey, nog wel graag iets voedzaams dat ook mijn eerder genoemde eisen dekt 😉  Oké oké, dat werd experimenteren in de keuken dus !

De eisen nogmaals:
 • chocolade
 • nootjes
 • caramelsmaak
 • bite
 • en een onwijs lekkere smaak…duhh 😉

 

✔ Oké als eerste de chocolade, het liefst vegan. Die was niet zo moeilijk..check ✔ ! Ik vind persoonlijk de Lindt EXCELLENCE 85% Cacao chocolade  (VEGAN !) zeer lekker hiervoor, maar je kunt ook een andere (vegan) chocolade kiezen, zolang het maar puur is. Dit geeft een heerlijke intense smaak aan je snack.

✔ Allright, dan de nootjes..die is ook nog niet zo lastig. In een snickers zitten namelijk pinda’s, dus dan gebruiken we die. Voor de vulling heb ik gekozen voor zelfgemaakte pindakaas – 100% pinda’s . Wil je dit ook proberen te maken, kijk dan straks bij dit recept). Voor de nootjes aan de buitenkant, wat een lekkere crunch en bite geeft die je in een snickers ook hebt en juist je snack zó lekker maakt, heb ik gekozen voor gezouten pinda’s. Uiteraard eerst even een klein handje geproefd 😉

✔ Tot slot de caramel. Dat was wat lastiger, want dat maak je normaal gesproken van suiker, room en boter. En dat wilden we nou juist niet. Dus hop, creativiteit in de strijd gooien. En wat bleek: geweekte dadels zijn de oplossing ! Half uurtje laten weken in water en je kan het vermalen tot een karamel-achtige substantie. Hoe makkelijk en lekker wil je het hebben.

 

Het bouwen van de snickers balls kon toen beginnen. Lees hieronder hoe je aan de slag gaat. Geloof mij, vanaf nu wil je nooit meer anders 🙂  Gezond, makkelijk en voedzaam in een handomdraai. Oh en bijkomend voordeel: je gaat je er niet aan te buiten, omdat het je lichaam meer voedt dan vult. En geloof mij, hier zijn je familie en vrienden ook blij mee.

 

Dus waar kies jij voor, snickers balls als snack of als dessert ?

 

CHOCOLAT MAKES EVERYTHING BETTER  ✨

 

snickers balls

 

Ingrediënten
 • Dadels – ontpit | 20 stuks
 • Pindakaas, 100 % pinda’s (of zelfgemaakt) | 1 grote eetlepel
 • Pinda’s, gezouten | 25 gr
 • Pure chocolade, (vegan) 85 % | 100 gr
 • Sortbetijs – citroen | 1 bol p.p.
 • Saté prikkers, lange  | 12 stuks
 • Muntblaadjes, ter decoratie (optioneel) | 1 p.p.

DIY | snickers balls

Laat de dadels 30 minuten in een bakje water weken. Ze zullen zich voltrekken met vocht en worden hierdoor lekker smeuïg.

Pak alvast een groot bord of een schaal en leg hier aluminiumfolie in. Hier leg je straks de balletjes op, die in de vriezer gaan.

Pak nu een vijzel en stamp de gezouten pinda’s alvast kleiner. Er mag nog wel een lekkere bite overblijven. Je kan ze ook fijnstampen door ze in een droge theedoek te leggen en vervolgens met een pan kleiner te stampen.

Haal de dadels stuk voor stuk uit het water en maal ze fijn in een keukenmixer. Je kan hiervoor ook weer een vijzel gebruiken óf snij ze heel erg fijn waarna je ze fijnprakt.

Pak vervolgens een kom en meng de dadelmassa met de grote eetlepel pindakaas tot een glad geheel. Je hebt nu de vulling van de snickers klaar. Nu kun je er nu balletjes van vormen. Van deze hoeveelheid kan je 12 snickers balls maken.

Maak nu je balletjes

Verdeel de massa in 12 gelijke delen en rol de deeltjes tussen je handen tot balletjes. Plaats de balletjes op de aluminiumfolie die je eerder al had klaargelegd. Als ze allemaal klaar zijn, plaats je dit in de vriezer voor 30 minuten. (Je kan er ook voor kiezen de snickers balls niet in te vriezen als je er direct van wilt genieten, je gaat dan gelijk over tot de volgende stap.)

Verwarm de chocolade au bain-marie. Wanneer de chocolade gesmolten is en de 30 minuten voorbijzijn, haal je de balls uit de vriezer. Steek een saté prikker in een balletje en doop dit in de chocolade. Dip dit vervolgens in de gestampte pinda’s en leg de balletjes op een dessertbordje óf haal de prikkers eruit als je gewoon losse balletjes wilt maken. Doe dit vervolgens met elk balletje. Laat ze liefst nog even 5 minuutjes opstijven in de koelkast zodat de chocolade harder wordt.  Je heb nu snickers balls voor tussendoor, bijvoorbeeld voor bij koffie, thee of warme chocolade melk .

Wil je er een dessert van maken, neem er dan een lekkere bol citroen sorbetijs bij (jaja, ook dit is vegan), alsook een muntblaadje ter decoratie. Gebruik eventueel nog wat chocolade dat over is om ter decoratie toe te voegen aan je dessert.

Enjoy 🖤

 

 

Tip: Je kunt de snickers balls in de koelkast of vriezer bewaren (ja, er schijnen mensen te zijn die dat kunnen 😉 of ze een dag van tevoren maken als je een leuk diner geeft de volgende dag en je tijd wilt uitsparen.

Inspiratie: Wist je dat er vele varianten op deze snickers balls bestaan ? Je noemt ze ook wel energy balls of bliss balls. Hou de website in de gaten voor meer lekkere recepten.

Summary
recipe image
Recipe Name
Snickers balls
Published On
Total Time